ZA RAZMISLEK

vsa veterinarska vprašanja: zgodnja kastracija, kužne bolezni, kožni problemi,...

Moderator: Babyjazz

ZA RAZMISLEK

OdgovorNapisal/-a (mucika) » Sr Sep 12, 2007 6:57 pm

Toliko smo napisali na temo Katera hrana in našteli vse dobre in slabe lastnosti zakaj ja oz. ne, nič pa o tem, kaj pa druge živali,...

Marsikdo od nas ima doma vsaj enega štirinožnega prijatelja, za katerega skrbi z ljubeznijo in predanostjo. Želi mu najboljše in se potrudi, da bi mu nudil izredno kvalitetno življenje. Taki ljudje, ki imajo radi svoje ljubljenčke in z veseljem skrbijo za njih so ljudje, ki imajo radi tudi druge živali. Na žalost se pogostokrat zgodi, da kljub dobrim namenom marsikateri ljubitelj živali naredi napako, ker, zaradi neozaveščenosti in neinformiranosti ne ve, kaj se skriva za najbolj reklamirano hrano za živali. Ta hrana pa ni nujno najboljša - je pa gotovo najbolj znana (in draga).
Večina velikih in znanih podjetij (Iams, Eukanuba, Royal Canin), ki proizvajajo hrano za živali, se poslužujejo nehumanih in neetičnih načinov za testiranje te hrane, da bi ugotovili, ali je ta hrana varna in/ali uspešna za zdravljenje določenih bolezni. Testiranje te hrane poteka tako, da se v živali umetno sproži bolezenski proces, ki se ga nato s testirano hrano skuša sanirati. Hranjenje poteka večinoma prisilno, preko sonde - cevi, ki jo porinejo živali skozi usta v želodec in vanjo zlijejo hrano. Večinoma imajo te živali tako poškodovane zobe in ustno votlino zaradi slabe higiene in nepravilne prehrane, da same ne morejo jesti. In vsi ti invazivni poskusi so popolnoma nekoristni.
Pri tem so te živali obravnavane kot laboratorijski material: zaprte so v mrzlih in vlažnih kletkah, v sobah brez oken, valjajo se v lastnih iztrebkih in urinu, brez vsakršne veterinarske oskrbe. Zaradi ekstremno slabih življenjskih razmer in zaradi pomanjkanja prostora in gibanja, te živali podležejo stresu in razvijejo izrazite vedenjske motnje. Lajati pa ne morejo, ker so jim kirurško odstranili glasilke. Veliko psov in mačk zboli. Tem živalim ni namenjena nobena veterinarska oskrba, zato so prepuščene same sebi in napredovanju bolezni.

Vsakdo od nas lahko marsikaj naredi za to, da se ta umazan posel ukine. Obstaja namreč veliko podjetij, ki proizvajajo hrano za živali, ki ni testirana na živalih. Obstajajo celo proizvodi, ki so popolnoma prijazni okolju in živalim, kar pomeni, da niso testirani na živalih in so rastlinskega izvora (niso vpleteni v verigo mesne industrije in sistem izkoriščanja klavničnih odpadkov za prehrano živali).

Če želimo pomagati živalim, ki so se znašle v mrzlem laboratoriju, namesto da bi dobile zavetje v ljubečem domu, se moramo izogniti kupovanju proizvodov podjetij, ki testirajo na živalih in kupovati izdelke, ki niso testirani na živalih. Če se bo mentaliteta in pristop kupcev do proizvodov spremenila, se bo spremenil tudi trg in ponudba.

Sledi seznam podjetij, ki testirajo na živalih, podjetij, ki ne testirajo na živalih in podjetij, ki proizvajajo izdelke rastlinskega izvora. Seznami niso popolni, poleg tega se redno posodabljajo, tako da lahko pride do sprememb. V vsakem primeru pa velja pravilo: VEDNO PREBRATI DEKLARACIJO!

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI TESTIRAJO NA ŽIVALIH:

SKUPINA MARS INCORPORATED:
Psi: Chappi, Pedigree, Cesar, Royal Canin.
Mačke: Frolic, Whiskas, Sheba, Kitekat, Catsan (pesek), Royal Canin.

COLGATE PALMOLIVE:
Hill's Science Diet, Hill's Prescription Diet.

PROCTER & GAMBLE:
Iams, Eukanuba.
Za dodatne informacije:
http://www.uncaged.co.uk/iams.htm
http://www.peta.org/feat/iams/video.html
Opomba: Procter & Gamble že leta izvaja teste na živalih tudi za kozmetične proizvode, zato so že dolgo časa na črni listi in jih animalisti ne kupujejo.

NESTLÈ:
Psi: Fido, Friskies, Pro Plan, Purina ONE, Purina veterinary diets.
Mačke: Felix, Friskies (Gourmet), Purina ONE, Pro Plan.
Opomba: Nestlè je podjetje, ki ga 20 držav v svetu bojkotira iz humanitarnih razlogov (nepravilna komercializacija mleka v prahu v državah Tretjega sveta in odgovornost za smrt na tisoče otrok).

BAYER:
Psi: PRO GRES.
Mačke: PRO GRES.
Opomba: ni znano ali je ta hrana dejansko testirana na živalih, ampak dejstvo je, da je Bayer eno izmed največjih proizvajalcev kemičnih/farmacevtskih/agrokemičnih (pesticidi in OGM - genetsko spremenjeni organizmi) proizvodov in med najbolj aktivnimi na področju vivisekcije. Zaradi tega se odsvetuje nakup teh proizvodov.

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI NE TESTIRAJO NA ŽIVALIH, AMPAK UPORABLJAJO SESTAVINE, KI SO TESTIRANE:

Proizvajalci podjetja Affinity Petcare, tako kot večina manjših privatnih proizvajalcev nimajo interesa v finančnem podpiranju dragih eksperimentov na živalih. Čeprav uporabljajo sestavine, ki so testirane na živalih s strani drugih, ne podpirajo direktno teh testiranj in jih ne izvajajo v lastnih laboratorijih.
Glede na splošno stanje so ta podjetja manj slabša od prej naštetih.

AFFINITY PETCARE:
Psi: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Puppy Chow, Dog Chow.
Mačke: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Cat Chow, Brekkies Excel Cat, Special Care.
Opomba: Affinity Petcare proizvaja Cat Chow in Dog Chow. Tudi Purina proizvaja Cat Chow in Dog Chow. Identično ime proizvodov, a različna proizvajalca, ki izdelujeta različno hrano (PURINA finančno podpira vivisekcijo, Affinity Petcare pa ne). Torej, bodite pozorni na proizvajalca!

AROVIT (garantirani Peta UK):
Bau, Bull, Fufi, Miao, Ronnie, Winner Cat/Winner Dog.

BURNS:
http://www.antba.com

PASCOE'S:
100% biološko, brez umetnih barvil, konzervansov in arom.

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI NE TESTIRAJO NA ŽIVALIH IN NE PODPIRAJO TESTIRANJA:

AMÌ:
Hrana in drugi izdelki za pse in mačke
http://www.aminews.net/
http://www.vege4.si

YARRAH:
http://www.yarrah.com
Proizvaja mesno in vegetarijansko hrano.

ROCKY:
http://www.antba.com

NATURAL LIFE PETFOOD:
http://www.nlpp.com

No, pa da vidimo komentarje?

Katero hrano pa sedaj kupiti?
Uporabniški avatar
(mucika)
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Pe Avg 31, 2007 7:23 pm
Kraj: Povsod

OdgovorNapisal/-a Neechee » Če Sep 13, 2007 9:01 am

Se popolnoma strinjam - izredno skeptična in kritična sem le do vege-prehranjevanja (predvsem) mačk - AMI npr. sicer zatrjuje, da je to najbolj popolna in polnovredna hrana za našega in vašega lubeka, vendar sem zasledila ničkoliko primerov trpečih in na koncu poginulih mačk (in psov), ki so jim človeški spremljevalci vsiljevali rastlinsko prehrano samo zaradi tega ker oni sledijo takšni filozofiji. Tudi sama sem vegetarijanka, ampak (zaenkrat) ne bi niti pomislila, da bi Kiru dajala 100% vege hrano. Res pa poskušam kupovat hrano, v kateri je (presumably) free-range meso in kjer se kravice in putke ne tiščijo na nekaj kvadratnih metrih (čeprav se vedno bolj sprašujem, če to ni le še ena od mnogih marketinških potez).

Mislim, da se na policah da dobiti kvalitetno hrano, ki ni invazivno testirana na živalih, samo pozanimat se je treba. :D

Kupujem pa AMI pesek, se fino grudi pa še 100% bio-razgradljiv je (oz. naj bi bil). In ne morem verjet, čisto nič ne zaudarja, edino vonj po žitu ima (manj moteče kot amonijak :D )
Uporabniški avatar
Neechee
 
Prispevkov: 120
Pridružen: Po Jun 18, 2007 7:10 pm
Kraj: pred ekranom

OdgovorNapisal/-a (mucika) » Če Sep 13, 2007 3:44 pm

Za pesek sem se pa že dolgo spraševala, kakšnega naj kupim. Jaz kupujem Everclean od Clorox International, sem zelo zadovolna z njim.
Uporabniški avatar
(mucika)
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Pe Avg 31, 2007 7:23 pm
Kraj: Povsod

OdgovorNapisal/-a Babyjazz » Če Sep 13, 2007 4:06 pm

Mačke so itak karnivori (za razliko od večine seslacev so pravi mesojedi), tako da ne rabijo zelenjave in sadja.
Slika
Uporabniški avatar
Babyjazz
 
Prispevkov: 2536
Pridružen: Sr Apr 12, 2006 10:28 pm

OdgovorNapisal/-a Gost » Pe Sep 14, 2007 12:00 pm

A te, ki jih ne testirajo na zivalih se potem testirajo kar na nasih hisnih ljubljencih? Ali mogoce kar na ljudeh?
Najbrz se toliko niso, da bi priznali, da je izdelek testiran na zivalih.

Glede testiranja na zivalih pa se strinjam, da se dogajajo grozne svinjarije. Res je, da brez testiranja ne gre, a imajo tudi testne zivali pravico do kvalitetnega zivljenja, kolikor je to v danih okoliscinah mogoce. Ne pa, da jih strpajo v neke kletke in dobesedno mucijo.
Gost
 

OdgovorNapisal/-a (mucika) » Pe Sep 14, 2007 8:21 pm

Ne, ampak uvajajo postopke, ki so enako kakovostni ali pa še bolj. Npr. ostanki mesa iz klavnic, ne vem točno, za kaj se je šlo, pozabila sem, kje na netu sem že to prebrala, poleg tega pa "uporabljajo" tudi človeške poskusne zajčke, ki so plačani za to. Pa še to: razen potrošnikov ima pri izvajanju poskusov na živalih za kozmetične preparate pomembno vlogo tudi država, ki, na splošno gledano, ravnanja in uporabe živali za potrebe človeka ne nadzira dovolj in s preohlapnimi zahtevami do proizvajalcev ne omogoča vpogleda javnosti v laboratorije. V ozadju je upravičen strah proizvajalcev pred zgražanjem javnosti nad sramotnimi poskusi na živalih, kot so brezdomni ali pasemski psi in mačke, kunci, miši in podgane. Zato pozdravljamo nedvoumno smernico, ki jo predstavlja odločitev evropskega sodišča, da bodo od leta 2009 prepovedani pokusi na živalih za kozmetiko pa tudi prodaja izdelkov, preizkušanih na živalih, ter prodaja uvoženih izdelkov in sestavin zanje, ki bi utegnile biti preizkušene izven EU.
To pa vljiva upanje za uboge male živalce.
Uporabniški avatar
(mucika)
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Pe Avg 31, 2007 7:23 pm
Kraj: Povsod

OdgovorNapisal/-a Neechee » So Sep 15, 2007 7:46 pm

A te, ki jih ne testirajo na zivalih se potem testirajo kar na nasih hisnih ljubljencih? Ali mogoce kar na ljudeh?


Hrane in kozmetičnih izdelkov, ki so kvalitetni in naravni, sploh ni potrebe invazivno testirat na nikomer :wink: - če pa npr. mačji hrani zraven primešajo še svega i svašta kemikalij, barvil, arom, yada yada potem pa "razumem" podjetja, da raje za zaprtimi vrati laboratorija ugotavljajo, kako to vpliva na potencialne jedce :lol: Tako da so ponavadi izdelki, katerih podjetja ne testirajo na živalih, bolj naravni in so testirani samo v končni obliki na človeških prostovoljcih.

Drugače pa se uporabljajo tud tehnike kloniranja organov iz izvirnih celic, tko da naprimer klonirajo oko in se potem nad njim izživljajo :roll: Izgleda da to še ni tako popularno, je mogoče predrago :? Čeprav bi prišlo prav farmacevtski industriji.
Uporabniški avatar
Neechee
 
Prispevkov: 120
Pridružen: Po Jun 18, 2007 7:10 pm
Kraj: pred ekranom

OdgovorNapisal/-a Odyn » Ne Okt 14, 2007 11:17 pm

Samo razmišljanje, ne mi glave odgriznit ;)
Sam zelo nasprotujem testiranju kozmetičnih preparatov na živalih. Kar se pa tiče prehrane za živali, pa se nekako ne morem odločiti. Vsekakor sem proti nehumanim postopkom, kjer je raziskovalcem za živali na katerih testirajo povsem vseeno in iščejo le najcenejši način, da pridejo do rezultatov.
Po drugi strani pa ne vem, kako naj brez testiranja pridejo do npr. podatkov, koliko katerih snovi potrebuje žival v določenem obdobju (starost, teža, ...) oziroma stanju (razne bolezni). Glede nekaterih snovi so stvari precej enostavne (koliko beljakovin, maščob, ... potrebujejo je že zdavnaj raziskano).
Bolj problematične so snovi, ki se merijo v miligramih ali celo manj na dan, brez njih oziroma pri prekomernem uživanju pa lahko pride do razvoja bolezni ali drugih komplikacij. Če pogledam recimo eno naključno hrano, ki jo imam doma, vsebuje 0,09% magnezija. Kako bi lahko do podatka, koliko magnezija potrebuje muca, prišli drugače, kot s testiranjem na mucah?
Saj pri živalih, ki jedo raznovrstno hrano to ni takšen problem. Danes poje nekaj brez neke potrebne snovi, jutri jo bo morda dobila preveč, ... Kaj pa tiste živali, katere lastniki hranijo le z eno vrsto hrane, ta pa morda ne bi vsebovala določene snovi (ali pa bi jo vsebovala preveč?) Takšne živali bi tako nenehno, preko celega življenja trpele pomanjkanje ali pa overdose neke snovi. Z vsemi posledicami. In takšnih živali bi lahko bilo zelo mnogo.
Vse to ne pomeni, da podpiram testiranje hrane na živalih. Vidim pa, da obstajajo dve plati, in zaenkrat pri obeh možnostih lahko nastradajo nedolžne živali. Da pa bi se te podatke dobilo enostavno z računanjem, pa se mi zaenkrat ne zdi realno (morda se motim), saj so presnovni procesi enostavno prekomplicirani.
Tako... za razmislek ;)
Odyn
 
Prispevkov: 24
Pridružen: Sr Jun 06, 2007 1:31 pm

OdgovorNapisal/-a rava » So Okt 09, 2010 6:31 pm

še ena šitlista blagovnih znamk, ki se testirajo na živalih, pa tudi seznam znamk, ki produktov ne testirajo na živalih
http://www.uncaged.co.uk/petfood.htm

----------

naši mali zverinci trenutno dajemo hrano različnih proizvajalcev, ker poje nenormalne količine.
konstantno ima na razpolago hillsove brikete, ampak jih ne obrajta preveč.
najraje pa ima hrano, ki jo jemo mi in nas stalno žica.
ali muce lahko jedo krompir in testenine? stročnic verjetno ne - fižol, soja?

ali kdo na forumu pri nas kupuje hrano blagovnih znamk, ki ne testirajo na živalih?
kje, katero znamko in kakšne so izkušnje?
Uporabniški avatar
rava
 
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Okt 06, 2010 6:57 pm


Vrni se na Veterinarski kotiček

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron