Stran 1 od 1

Samec ali samica.

OdgovorObjavljeno: To Jun 24, 2014 6:49 pm
Napisal/-a gojdan
Pozdravljeni,

Kateri spol je boljši v lovljenju miši? Moji kolegi pravijo, da so samice?

Hvala.

LP

Re: Samec ali samica.

OdgovorObjavljeno: To Jun 24, 2014 10:21 pm
Napisal/-a VolkD
Kot vsako živo bitje imajo tudi mačke svoj karakter. Nagnjenost do lova spada med karakterne lastnosti. Načeloma naj bi bil lovski nagon bolj izrazit pri samicah, ker morajo loviti zaradi preživetja mladičev. Pri levih je to še posebej izrazito.
No je pa treba vedeti, da gre za domačo in ne divjo žival. Selekcija je tu naredila svoje. Rezultat je pa tak, da je zelo tvegano trditi, da je samica bolj aktivna pri lovu. Lahko se namreč zgodi, da bo posamezen primerek samca bolj lovsko navdahnjen kot vse samice daleč naokoli.

Re: Samec ali samica.

OdgovorObjavljeno: Če Jul 03, 2014 10:32 am
Napisal/-a airedale10
Kakor jaz vem to ni odvisno od spola, ampak bolj od karakterja posamezne mačke.

Vsekakor pa ti odsvetujem nabaviti mačko samo zato, da bo lovila miši. Kot prvo se meni ne zdi fer do tako čudovite živali da jo imaš samo za ''orodje'', predvsem pa so zunanje mačke podvržene zastrupitvam, poškodbam zaradi avtomobilov, psov, divjih živali, ljudi ki ne marajo mačk... Mislim da mi ni treba naštevati, eko ta slikca lepo pove (vzeta iz facebooka):
Slika


Če pa se ti zdi vseeno primerno tvegati da se mački zgodi vse to, potem pa vsekakor ne vzemi muce h sebi pred dopolnjenim 12. tednom starosti, steriliziraj/kastriraj jo pred 6. mesecem, poskrbi za razglistenje, za odpravo zunanjih zajedalcev, redno naj bo cepljena in veterinarsko pregledana.