Stran 1 od 1

Kako divgnit mačko ?

OdgovorObjavljeno: So Jul 09, 2011 10:50 pm
Napisal/-a Rokec2
Zdravo,

Mogoče malo čudna tema oz. vprašanje, vendar sem na Animal planetu zasledil, da se mačke ne sme dvigovat drugače kot pa pod obema tačkama.
Nikakor je naj nebi nosil kot dojenčka, ker ti lahko izkrampa oči, huh ?

Pa še tole vprašanje me zanima:
Ali se mačko res lahko dviga za vratno gubo?

mogoče so za vas vprašanja samoumevna, vendar imam muco komaj 2-3 tedne in še nisem nekako vešč.

OdgovorObjavljeno: So Jul 09, 2011 11:12 pm
Napisal/-a Babyjazz
Tako je, pod obema tačkama primeš in z drugo roko podpreš zadnjico.
Našega lahko nosiš kot dojenčka (previdevam, da misliš pozo na hrbtu z nogami v zrak :) ) pa ti ne bo nič spraskal samo ne bo mu všeč, itak mu pa na sploh ni všeč da ga dviguješ. Samo naš se samo pritožuje ni pa tak, da bi ti kaj naredil. Tako da, odvisno od mačka.
Mačka pa ne dvigaj za gubo, tako mladičke lahko samo mama nosi.

Re: Kako divgnit mačko ?

OdgovorObjavljeno: Sr Jan 23, 2013 11:34 am
Napisal/-a bridge
Babyjazz napisal/-a:Mačka pa ne dvigaj za gubo, tako mladičke lahko samo mama nosi.

... to najbrž izhaja tudi iz dejstva, da so odrasle mačke veliko težje in vratna guba niti ne bi prenesla tolikšne težo + muca bi bolelo?

Re:

OdgovorObjavljeno: Sr Jan 23, 2013 1:13 pm
Napisal/-a VolkD
Zdajle sem se pa zamislil, kako pa jaz to delam. Verjetno takole:
Babyjazz napisal/-a:Tako je, pod obema tačkama primeš in z drugo roko podpreš zadnjico.


Pri nas mačke v glavnem podimo z naročja, dvigujemo jih bolj malo. Našo Betko je v naročje treba povabiti, ko te debelo gleda. Ta črn pride že če sedeš in ugotovi, da nimaš kaj početi, Ubožec pa prileti kot 7kg težka raketa, ko ga najmanj pričakuješ. In je vse samo nežen ne, 7kg težak izstrelek pač ni nekaj nežnega. :D :shock:
Prijeti mačka in ga dvigniti se mi zdi neko nasilje nad njim in če ni res potrebno potem raje ne. Če pa že, pa je zgoraj napisano povsem pravi prijem.

Re: Kako divgnit mačko ?

OdgovorObjavljeno: Sr Jan 23, 2013 8:34 pm
Napisal/-a gordi
Animal planet je super, se še niso zmotili. :) Za kožno gubo sploh ne dvigovat, niti ni potrebe. Prijem za kožno gubo pride prav pri veterinarju ali kaki administraciji zdravil. Odraslo mačko pa bi bilo že kar pošteno tako dvigniti. Jaz mislim, da jih boli, ker so že pretežke za tako dvigovanje. Drugače pa se jih dviguje tako kot je bilo zgoraj opisano. Jaz jih zmeraj dvignem tako da z desno roko podprem oprsje med sprednjimi tačkami, z levo pa mu podprem zadnji tački in zadnjico. Če ga nosim v rokah, si ga pa jaz tako namestim, da ima sprednje tačke naslonjene na mojo levo roko s katero ga objamem, z desno pa mu podpiram zadnje tačke in zadnjico, da pravzaprav sedi v rokah. Uf, sem morala zdajle pošteno razmislit. :) Če imaš zelo zaupljivega mačka in je navajen že od malega, ga lahko nosiš okoli tudi kot dojenčka pa ne bo nič narobe (jaz sem mojega prvega mačkona lahko obrnila na glavo pa sploh ni reagiral, ker je bil vsega navajen). Ko sem to poskusila z mojo starejšo muco, ki ni zaupljiva, me je že sumljivo pogledala in prisolila kako klofuto. Če to delaš z mačko, ki je ne poznaš, te lahko prav grdo popraska po obrazu ali bognedaj po očeh. Namreč mačka, ki ti ne zaupa in ni navajena, ti ne bo pustila, da se je dotikaš po trebuščku in zadnjih tačkah. Tam je najbolj ranljiva in se lahko sicer počuti ogroženo. Taka mačka ti tudi sama ne bo dala te priložnosti. Moj drugi maček, ki je zelo zaupljiv, pa se celo igra in spi tako, da kaže trebuh celemu vesoljnemu svetu. Načeloma imaje muce raje trda tla pod nogami, ampak ni nič narobe, če jih navadiš, da imajo nekaj časa mir v naročju. Moja starejša rada jamra in se pritožuje, če jo pobereš s tal, ampak smo jo naučili, da nam lahko zaupa in jo bomo v kratkem spustili, zato nikoli ne sproži krempljev. Enako sem navadila vse moje muce. Moram reči, da mi je to prišlo zelo prav, ko sem se z mačkom pri veterinarju znašla v ordinaciji skupaj s psom in še tremi drugimi ljudmi, ker je edino tam bila tehtnica, da mi je maček toliko zaupal, da ga ni zgrabila panika v mojem naročju.