Stran 1 od 1

Nov član Cofek

OdgovorObjavljeno: Pe Nov 09, 2012 9:13 am
Napisal/-a Cofek
Pozdravljeni. Imam majhnega mucka Cofka. Rada bi ga naučila, da ponoči ne sme skakati po moji postelji, me gristi in se na vsak način poskušati igrati z mano, kot to počne sedaj. Podnevi je lahko na postelji, ponoči pa naj se me usmili in me pusti spati. Ali mislite, da bo znal razlikovati, kdaj sme na posteljo in kdaj ne? Vrat v spalnico ne bi rada zapirala in ga naganjala drugam. Kako pa je z vašimi ljubljenčki? Aja ... mačka imam prvič. Hvala za odgovore!

OdgovorObjavljeno: Sr Nov 14, 2012 11:58 am
Napisal/-a gordi
Jaz sem imela pred kratkim v skrbništvu dva pol leta stara mucka, ki sta veliko časa preživela v moji sobi, dokler se nista čisto pozdravila. To pomeni, da je bila moja postelja njuna postelja. Mislim, da muc ne bo razlikoval, da enkrat na posteljo ne sme, drugič ne. Po mojih izkušnjah sta samo dve možnosti, ali sme vedno ali ne sme nikoli. Če želiš, da bo muc ponoči spal, ga je treba pošteno zmučiti čez dan z igro. Mali muci imajo neverjetno veliko energije, zato zna biti to kar naporno za lastnika, ampak ne gre drugače, če želiš imeti ponoči mir. Če že ne ves čas po malo čez dan, se je treba igrati z njim vsaj kako uro, celo uro, če je treba, pred spanjem. Najbolje s čim takim, da teka naokoli. Ne mu pustiti veliko spati popoldan/zvečer in mu dati majhen zadnji obrok, da bo imel čez noč čim manj energije. Moja dva sta na ta način pridno spala celo noč do okoli 6ih zjutraj. Nisem še slišala, da bi katera muca spala dlje. Ko sta se začela igrati po postelji sem vedela, da bo treba vstati. Tako sta se zjutraj najedla, šla na wc, smo se intenzivno igrali kake pol ure ali več in potem šli skupaj spat nazaj še za kaki dve uri. :) Imela sem to srečo, da sem bila ves čas z njima doma, tako jima ni bilo nikoli dolgčas. Ko bo muc večji, se navadi na določen ritem in ni več taki problem. Tako zgodaj zjutraj pa mislim, da se vstajajo vsi, ne glede na starost.

OdgovorObjavljeno: Če Nov 15, 2012 3:16 pm
Napisal/-a Cofek
Gordi hvala, tekom tedna sem se tudi jaz predala in užgala tvojo strategijo ... moja postelja je sedaj tudi njegova postelja :) Odkar ima dovoljenje za posteljo kar hitro zaspi in sicer tako, da se zvije v klobčič zraven moje roke in začne presti. Edino malo me je strah, da ga ne bi ponoči po nesreči pomečkala :? A mogoče veš, zakaj podnevi, ko ga božam, začne tako milo mjavkati, kakor da bi jokal? Zraven pa veselo prede, tako da mi ni čisto nič jasno :D

OdgovorObjavljeno: Če Nov 15, 2012 7:03 pm
Napisal/-a gordi
Mene je tudi malo skrbelo, da ne bi katerega pomendrala, zato sem tudi bolj slabo spala. Moji odrasli mački namreč radi zavzamejo prostor na postelji, kjer je najmanj verjetnosti, da jih bom motila, ko se obračam ipd. Tako da mi spijo vedno ali ob nogah ali ob glavi. Potrudim se, da jim vzamem odejo, da ne spijo na njej, ker mi potem zmanjka odeje, ko se obrnem. :) Ta mala dva pa sta se tako kot tvoj stiskala k meni, po možnosti spala delno na meni, če sem se pokrila do ušes, pa pri obrazu. Ko smo se nacartali, sem jih odmaknila na del/rob postelje, da smo imeli vsi dovolj prostora. Če so prišli nazaj, smo pač vajo ponovili. Ponavadi se pa si tako sami najdejo mirnejši kotiček postelje, če jih nesprestano nekdo dreza.

Da bi muc mijavkal med božanjem ... Če je to bolj razdražen mijav, potem je treba mucka pošteno pretipat, če ga slučajno kje boli. Če je bolj zadovoljni mijav, se morda samo pogovarja s teboj. Moj odrasli maček včasih spušča kake glasove podobne predenju in mijavkanju hkrati, ko se pride cartat, češ, jaz sem se prišel cartat, zato me cartaj. :) Takrat tudi vedno "menca" s tačkami po meni. Počasi se naučiš tudi celoten mačji repertoar in že točno veš, kateri mijavi so proseči, kateri pozdravni, kateri razdraženi in kateri grozilni.