kako spoprijateljiti 2 muci

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a nr75 » Sr Jan 16, 2013 1:25 pm

Pozdravljeni
Imamo muco staro približno 4 leta. Maja lani smo našli mladička, starega približno 2 meseca. Že od vsega začetka se ne razumeta. Muca piha na njega, on pa teka za njo. Ko je bil majhen sem mislila ok, se pač hoče igrati. Sedaj pa ne gre več tako. On je že velik in jo napada skos. Poleti je še nekako šlo, ker je bila ona večinoma zunaj, on pa notri. Tudi hiša je dovolj velika, da najdeta vsak svoj prostor. Pred 2 mesecema pa je muco zbil avto in še vedno okreva. Imela je zlomljeno tačko in počeno medenico. En mesec sta bila ločena, ker ona ni mogla dosti hoditi. Zdaj že hodi, ampak še vedno šepa. On jo takoj, ko jo vidi, napade, skoči na njo in jo grize za vrat, ona se pa niti braniti ne more. Za vsako ga kregam in ponavadi zaprem v sobo, da sta ločena. Samo tako ne gre več naprej. Vedno je en zaprt nekje, da je drugi lahko z nami v bivalnem prostoru. Tako se menjata vsakih par ur, ampak to ni rešitev. Kaj predlagate, kako ju lahko navadim enega na drugega. Pa še to, muca je od vsega začetka živela z mačkom (njen brat), s katerim se tudi nista preveč marala, ampak sta nekako shajala, ker smo prej živeli v stanovanju in nista imela ravno dovolj prostora, da bi bila skos ločena. Ampak sta tudi spala skupaj, vsake toliko časa, sta se malo zravsala in to je bilo to… ona nikoli ni marala družbe, je bolj samotarska mačka. Že eno leto nimamo njenega brata, ker ga je povozil avto. Sama je bila približno 4 mesece, zdaj pa je stanje takšno kot je… aja pa še to, vsi so kastrirani in sterilizirani… poskušali smo tudi že s feromoni za pomiritev mačk, kot nam je predlagal veterinar, pa ne pomaga nič… ne vem več, kaj naj naredim. Prosim pomagajte s kakršnim koli nasvetom.
Hvala in lep pozdrav, Nataša.
nr75
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Sr Jan 16, 2013 12:48 pm

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a gordi » Sr Jan 16, 2013 10:22 pm

Te popolnoma razumem. Pred nekaj meseci sem imela nekaj časa v skrbništvu dve mladi muci, da smo ju spravili k sebi. Ko sta okrevala, ju nisem mogla več zadrževati v moji sobi. Imam pa doma že dva odrasla muca, ki nista bila čisto nič navdušena nad gostoma. Ta starejša je pihala vanju in se umaknila, ta drugi pa je bil čisto razdražen, čeprav je ponavadi zelo zaupljiv, tudi do drugih mačkov. Kar naprej je pihal, nisem ga smela pobožati, kaj šele skrtačiti. Na srečo je bilo dovolj toplo zunaj, da se je lahko umaknil ven, ampak je prihajal vedno redkeje domov, da sem se že zbala, da se bo odselil. Tako sem vedno pazila, kje sta moja dva, preden sem ta mala spustila po hiši, sicer sem ju zmeraj imela v ločenem prostoru. Zelo naporno v glavnem, saj sem delila svoj čas med vse štiri muce. Mojih dveh na srečo ni bilo treba na silo navajati eden na drugega, sta to opravila kar sama, sicer ta drugega ne bi mogli vzeti. Preselil se je k nam od sosede namreč.

Videla sem eno metodo na My cat from hell, ki pa je nisem sama nikoli preskusila. In sicer so mački, ki sta sicer že nekaj časa živeli skupaj, a se nista razumeli, ločili vsako v svoj prostor z vmesno ograjo, skozi katero sta se najprej lahko samo vohali, nato videli, ena do druge pa nista mogli. Da sta prisotnost druge muce povezali z nečim pozitivnim, so ju skupaj hranili ob ogradi. Vsakič so skledici pomikali bližje ena drugi, dokler se nista muci naučili biti skupaj brez živčnosti in napadalnosti. Šele, ko jim je to uspelo in so se tudi nehali napadi skozi ograjo oz. se je prej napadeni muc postavil zase, so ograjo odmaknili. Ta metoda zahteva veliko časa in doslednosti, se je pa na oddaji že večkrat izkazala za uspešno. Sicer so to zmeraj počeli z notranjimi mucami, tako da morda bi tudi ti lahko poskusila, če sta muca navajena na notranji wc, glede na to, da ven v taki zimi najbrž ne hodita veliko. Pomembno je, da nimata zunanjega vira hrane.

Morda je vzrok vzpostavljanje hierarhije, ki se je v času odraščanja mucka začela spreminjati. Veliko je tudi odvisno od karakterja muc. Lahko se zgodi, da se muca nikoli ne bosta razumela. Moja starejša muca je ta drugega po moje sprejela samo zato, ker ima ta enako prijazen karakter kot moj prvi maček, s katerim je nekaj časa živela, ko je prišla k hiši. V prejšnjih letih je prišel že marsikateri maček mimo hiše, pa nobenega ni marala. Zgleda da sprejme samo določen karakter. Prijatelja sicer nista, se pa prenašata brez problema. Ampak glede na to, da vam je povozilo že dve muci, bi jaz na tvojem mestu resno razmislila, če bi sploh še imela muce oz. bi imela samo notranje muce, saj ni fer do njih, da jih kar naprej izpostavljamo nevarnosti.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a nr75 » Če Jan 17, 2013 12:59 am

najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. ja sej vem, težko je... problem je ločit eno sobo s tako pregrado, da ne prideta en do drugega in da sta skupaj... ne vem, bom poskusila. sej ko je bil on gor pri njej, kjer je ona okrevala je blo ok, sam vohala sta se in ona se je celo k njemu ulegla. ona zdej ni napadalna ko okreva. ko pa pride ona dol, na njegov teritorij "kao" je pa groza in strah. glede spuščanja mačk ven se pa nikakor ne morm odločit... vem da je nevarno, sam ko tako silijo ven, sploh poleti, pozimi ni take panike. muca je zelo previdna, ona je vedno hodila samo okoli hiše, ker je dovolj prostora in travnika do ceste, tako da sploh ne vem, kje jo je avto povozil in kako se je privlekla domov, samo predvidevam. mali pa itak ne gre daleč, samo malo na travo se past in nazaj, smo ga našli ob cesti. vedno sem v dilemi ali ven ali ne :/ sicer smo pa hotli malega oddat, ker sem vedla, da se ne bosta razumela, sam če ga noben noče... zdej je pa itak že naš :) hvala vam za vse in LP, N.
nr75
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Sr Jan 16, 2013 12:48 pm

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a gordi » Če Jan 17, 2013 11:51 am

Ni lahko, moraš biti vztrajen. Fino je, če sodeluje vsa družina. Za pregrado pa so običajno vzeli kaki kos ograje, mreže ali kaj podobnega. Če maček ne bo skakal preko, je lahko nižja npr. da ti seže do bokov, da lahko stopiš preko. Splača se izkoristiti to zimo in dejstvo, da se poškodovanka ne more veliko premikati, da jo lažje zadržiš v eni sobi. Iz izkušenj vem, da je to pri notranjih/zunanjih mucah kar težava. Če imata vsak svoj teritorij v hiši, kot praviš, velja tudi redno vnašati vonj druge muce vanj. Vzameš odejo ali načemerkoli že spita in jo podrgneš po krajih, kjer se zadržuje drugi muc, in jo pustiš tam. Če to delaš redno, bi morda pomagalo, da se navadita vonja drugega v svojem teritoriju.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a nr75 » Če Jan 17, 2013 12:07 pm

bomo poskusuli vse, hvala. upam da uspe in LP.
nr75
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Sr Jan 16, 2013 12:48 pm

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a fluffy_world » Sr Apr 03, 2013 1:49 pm

Jaz tudi razmišljam, če bi moja dva "na novo spoznala". Namreč starejša muca, ki je prva bivala tu, se rada izogne mlajšemu, on pa jo vedno malo terorizira, jo "napade" izza vogala ali pa se odžene iz kakega kota in skoči na njo, vse sicer v smislu igre ampak Mica bi očitno rada imela mir in se vedno uleže na tla, pokaže trebuh, se pač podredi Pacotu in začne renčati. Pa dostikrat opazim, da ko gre mimo njega, gre čisto počasi, z zašiljenimi ušesi, kot da bi pričakovala, da bo Paco skočil nanjo. On ji sicer ne teži tako zelo, samo ko bi se rad igral (včeraj ji je drugič v enem letu pomagal se umivati, pa tudi ni bila nekaj navdušena), se pa en drugega izogibata, tudi spita ne skupaj. :?
Sicer se nikoli ne stepeta prav zares ampak se mi zdi, kot da je Mica včasih malo žalostna oz. dostikrat odide stran, ko vidi da je npr. Paco pri meni, zato bi ju rada nekako vsaj malo spoprijateljila. Mislite, da bi pomagalo, če bi se "na novo spoznala" ali bi bilo obnašanje še vedno večinoma isto?
fluffy_world
 
Prispevkov: 5
Pridružen: To Apr 02, 2013 7:19 pm

Re: kako spoprijateljiti 2 muci

OdgovorNapisal/-a gordi » Sr Apr 03, 2013 2:22 pm

Mislim, da ne, ker pri tvojih ne gre za agresijo na eni ali strah na drugi strani. Nimajo se pač vse mačke rade. Pri meni je enaka situacija kot pri tebi. Moja dva sta si pač nekako razdelila prostore in družinske člane. :) Ta starejša, ki je bolj nezaupljiva, se hodi obvezno cartat samo k mami in bratu, ta beli pa večinoma samo k meni in očetu. Eden kot drugi nimata rada, da ima njuno najljubše naročje premočan vonj po drugem. Če se ti zdi, da je kateri od mucov zapostavljen, vključi še katerega drugega člana družine za igro in cartanje. Malo ravsanja je zmeraj prisotnega. Tvoj je še mlad in se pač želi igrati z Mico. Ona mu bo že pokazala, kaj mu bo dovolila in kaj ne. Drugače bi bilo, če bi jo mali prav napadal in teroriziral. Ko bo odraščal se bo mogoče njuna dinamika malo spreminjala, tudi mačke imajo svojo hierarhijo. Moja dva sta se navadila sobivati, sicer pa se ne marata. Včasih, če kateri enemu nastavi hrbet, ga bo drugi malo podrezal ali oklofal, sicer pa ni hudega. Tudi eden mimo drugega gresta normalno, le včasih gre ta beli mimo ta starejše bolj previdno. Zgleda da bolje bere njeno telesno govorico kot mi in ve, da je takrat večja verjetnost, da se bo zapodila vanj, kakor hitro ji bo obrnil hrbet. To, da bi skupaj spala in se igrala je pri meni iluzija. Nekateri lastniki imajo to srečo, drugi ne. Zaradi tega niso potrebni nobeni posegi. Že to, da sobivata je dovolj. Eni imajo ogromno težav že samo, da bi dosegli vsaj to.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost