Jok mucka

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

Jok mucka

OdgovorNapisal/-a Anja Košir » Po Jun 24, 2013 11:29 am

Pozdravljeni!
Ravnokar preiskala večji del foruma in nikjer ne najdem nasveta in sicer...
Sem novopečena mamica mlademi mucku Dikiju staremu cca 11 tednov. Kot vsi ostali mladiči je tudi Diki pravi mali divjak... Napade vse kar se premakne, krempa in grize. Ta del mi je popolnoma razumljiv saj se uči in igra, ker pa nima mačjih prijateljev so mu moji prsti in gleženj neverjetno zanimivi :D
Je zelo učljiv, pridno se je navadil na mačji wc, na mešano hrano... Samo nekako ne vem kako se naj odzovem njegovemu joku. Diki je večji del dneva z mano in na voljo ima celotno stanovanje. Zvečer tik pred spancem pa ga dam v sobo, ker ima hrano, igrače, wc, posteljico, deknico itd...Ravno zaradi te njegove igre, saj drugače ne zaspi in tudi jaz ne. Vendar ko zaspi za cca 4 urce in se sredi noči zbudi začne z divjim in glasnim ''jokom''. Kaj hitro se pomiri in zaspi nazaj. A zjutraj okoli 6h se zgodba ponovi samo da takrat ne neha dokler ga ne izpustim. Nato se začne vsakodnevna rutina... Jaz se trudim še malo zaspati :oops: a on krempa, grize in mijavka :D
A ima mogoče kdo kakšen nasvet umiriti mucka, kajti zelo hitro bom imela težave s sosedi zaradi njegovega joka.
Anja Košir
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Jun 24, 2013 10:53 am

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a gordi » Po Jun 24, 2013 12:12 pm

Razen če imate zelo tanke stene, se ta jok verjetno ne sliši veliko do sosedov. Mladi mački imajo zelo veliko energije, pogosto več kot lastniki. In običajno so zelo radi z vami, tudi ponoči. Jaz mačka ne bi zapirala v drugo sobo, ker bo neprestano silil k tebi. Moji recimo ni všeč niti, da imam sobo zjutraj še vedno zaprto, ko ona hodi po hiši. Ne želi si posebej k meni, ampak moja soba je del njenega teritorija in mi bo praskala tako dolgo po vratih, da ji odprem. Pride pogledat noter in odide. Mačka želi svoj vonj pustit tam, kjer je vaš vonj. Zato pogosto pravimo, da si mačke lastijo nas, ne mi njih.

Pri mladih mačkah ni drugega, da se čimveč ukvarjate z njimi in jih izmučite z igro, preden se gre spat. Nekatere imajo rade peresa na palčki, druge laser, tretje žogice iz papirja. Aktivno se igrajte z njimi, tako da bo maček skakal in tekal po stanovanju. Igrača mora biti plen in se mora temu primerno tudi obnašati. Po igri sledi hrana in nato spanje. Mačje življenje torej sestoji iz lovi, ubij, pojej in spi. Ne pustite mu, da se igra z vašimi rokami ali nogami, ker bo to potem verjetno počel vedno in vam bo vse manj prijetno, ko bodo zobje in kremplji zrasli skupaj z mačkom. Kljub temu da naj bi mačke spale približno 13 ur na dan, se zgodaj vstajajo, zato je najbolje da mu vzpostavite rutino, ki se bo najbolje skladala z vašim načinom življenja.

Druga odlična rešitev pa je, da si nabavite še enega mucka, da se bosta zaposlila eden z drugim. Najlažje je to storiti, dokler sta še oba mlada, potem je vedno teže. Pri nas se je do zdaj najbolje izkazala kombinacija samčka in samičke. Seveda ju je treba dati tudi kastrirati in sterilizirati.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a Anja Košir » Po Jun 24, 2013 1:29 pm

Gordi, hvala na odgovoru.

Stene niso tanke, saj je starejša stavba in takrat so še dejansko uborabljal beton in zidake za gradnjo :wink: je pa okno venomer odprto, zaradi svežega zraka.

To s teritorijem popolnoma razumem in mi je logično, vendar začne skakati po meni in se igrati. Če bi samo vstopil uredil kar ima za urediti bi bilo vse ok. Sem že puščala vse odprto in vedno se sredi noči začne igrati in mijavkati - kar je pa kar šok če ti spiš in na enkrat čutiš šape na svojem ušesu :D
Se pa ogromno igram z njim... še posebi pred spanjem, da že z odprtim gobčkom diha od utrujenosti potem mu dam svežo vodo in malo hrane in dodatno dozo za ponoči.

A imate mogoče kakšen nastvet kako odvaditi mucka na to grizenje. Imam ga komaj 5 dni, tako da mislim da še ni prepozno. Moram pa reči da mi ni to prvi mladič in s prvim nisem imela ''težavic'' in je bil zelo miren vendar še vedno igriv brez napadov name ali drugo osebo.
Anja Košir
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Jun 24, 2013 10:53 am

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a Babyjazz » Po Jun 24, 2013 3:52 pm

Haha mjavkanje se pa res nič ne sliši no... naš maček je precej glasen, veliko pove pa imamo vsa okna odprta pa nam ni še nihče trkal. :lol: Sem prepričana, da se nič ne sliši.
Če ga boš navadila, da gre zvečer spat v svojo sobo, mislim, da bi z vztrajnostjo šlo. Magari si nabavi čepke za ušesa in ga ne boš slišala, maček pa se bo že umiril, ko bo videl, da z mjavkanjem nič ne doseže. Mislim, da se ne smeš kar pustit in ga spusti povsod kamor on hoče, naj te ne komandira, saj ni on glavni pri hiši kajne? :wink: Naš tudi, ko zjutri včasih preveč teži, ga zapremo v kopalnico za eno uro in na začetku mjavka brez prestanka, ko pa uvidi, da mu ne bo noben odprl pa se vda v usodo in drugi dan zjutraj potem manj teži, ker ve, da bo šeč drugače za kazen v kopalnico. :)
Mucka odvadi grizenja ja, in sicer vsakič ko te ugrizne malce glasneje zavpiješ ne ali pa av in umakneš roko... Ko neha mu pa ponudi kakšno igračo, da začne napadat in grizt le- to. Če mu to ne bo jasno (po daljšem času poskušanja seveda) lahko pomaga tudi, da ga, ko te grize, za kazen osamiš, zapreš v ločen prostor (npr kopalnica) za 10 min in potem spet ven... s čimer naj bi dojel, da ga grizenje privede v osamo. Še en način je, da mucka neopazno poškropiš z vodno pištolico (ne sme pa videti od kod je curek prišel).
Hrane mu pa ne dajati pred spanjem in za čez noč, ker mu s tem daješ tudi dodatno energijo za njegovo razgrajanje. Naj poje zadnji obrok enkrat pozno popoldan najkasneje in potem ne dobi nič več do jutra.
Slika
Uporabniški avatar
Babyjazz
 
Prispevkov: 2536
Pridružen: Sr Apr 12, 2006 10:28 pm

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a gordi » Po Jun 24, 2013 9:03 pm

Potem pa za sosede res ni treba skrbeti. Kaj več kot veliko ukvarjanja z njim verjetno ne morete storiti. Jutranje mijavkanje pa najbolje, da ignorirajte. Vem, da je to težko, ampak samo tako se bo naučil, da se nič ne doseže s tem. Enako kot otroci. Čepki za ušesa so dobra ideja. Mi smo našega prvega mačka tudi navajali, da hodi spat v ločen prostor, pa smo ugotovili, da bo manj težav, če preprosto spi z nami. Tako da v tem primeru pač delajte po občutku, kaj se vam zdi najbolje. Grizenja rok pa ga res odvadit, ker sicer mu bo roka vedno igrača, tega pa nočete. Pri nas je glasni "av" zadostoval. Če mucka hranite malo po večkrat na dan, mu lahko date tudi zvečer kaj za jest, ampak naj bo to najmanjši obrok, da res ne bo imel več toliko energije za ponoči. Mačku se po igri nagonsko vzbudi tek. Po jedi pa običajno sledi počivanje. Pri mojih dveh opažam, da gresta po vsaki igri malo pozobat brikete. Sicer pa ne poznam mačka, ki ne bi zgodaj vstajal, s čimer se bo najbrž treba sprijaznit.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a rava » Po Jun 24, 2013 11:04 pm

Anja Košir napisal/-a:... je pa okno venomer odprto, zaradi svežega zraka....


pazi pri oberliftu.
veterinarji pravijo, da se na oberliftih zadavi/obesi oz. zlomi hrbtenico zelo veliko mačkov.

še na tem forumu imamo tak žalosten primer.
viewtopic.php?f=13&t=3804
Uporabniški avatar
rava
 
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Okt 06, 2010 6:57 pm

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a Babyjazz » To Jun 25, 2013 1:05 am

Gordi verjamem ja, da ste obupali, ko ste mačka navajali spati ločeno, ker pri našem bilo isto. :-) samo, ko smo ga dali k nam je dal takoj mir, Anja pa piše, da njen maček potem teži, kar pa pomeni, da mora spati v svoji sobi, če se hoče ona primerno naspati ;-) sicer pa moj da mir zjutraj dokler hočeš, z izjemo, da mu daš ob 7ih zajtrk (po njegovem bi bilo še prej ampak se ne damo) nato pa greš lepo spat nazaj, on pa tudi, ko poje zaspi skupaj s tabo.
Pri našem se oberlift na srečo obnese, ga nič ne mika, da bi gor plezal, samo voha čez špranjo.
Slika
Uporabniški avatar
Babyjazz
 
Prispevkov: 2536
Pridružen: Sr Apr 12, 2006 10:28 pm

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a Anja Košir » To Jun 25, 2013 11:03 am

In glej ga zlomka tudi danes se je ponovila zgodba... Jokat je začel ob 6h pustila sem ga CELO URO in moram rečit da je še bolj vztrajen kot jaz pa sem strelec po horoskopu :wink:
Kar se tiče odprtega okna je pa res, da se lahko zagozdi, ampak trenutno je še premali da bi dosegel okno... edini dostop ima v dnevni sobi pa še to ga ne mika najbolj. Razmišlala sem da bi mu res pred okno postavila mačje drevo in še potem eno ummmm kurjo :!: lojtrco do okenske police, da bi se potem zamotil z gledanjem na zelenico,ker je ogromno ptičev.
Upam da bo s časom se umiril... Ja je pa res. Včeraj sem celo popoldne prakticirala glasni AUUUUUUU pri grizenju in bom rekla, da se že vidi rezultat kajti včeraj sem ga že božala ne da bi pri tem me skozi igro napadel. Tako da, to pomaga.
Anja Košir
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Jun 24, 2013 10:53 am

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a gordi » To Jun 25, 2013 11:57 am

Verjetno boste morali vztrajati kar nekaj dni, da bo viden učinek. Za nekaj časa se bo najbrž treba odpovedati jutranjemu spanju. Če "au" ne bo več pomagal, je zelo učinkovit tudi glasni "ššššš" ali kaki sikajoči glas, tudi tega se ustrašijo. Jaz ga uporabim, če se mi slučajno začne kateri obešati na zavese ali praskati po kavču. Ta starejša zelo dobro razume tudi "dol", ko jo zamika, da bi šla na mizo. "hop" pa je zelo učinkovito povabilo v naročje. :)
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: Jok mucka

OdgovorNapisal/-a VolkD » Sr Jun 26, 2013 1:47 am

Ja, ja, te živali, ne samo da razumejo več, kot smo pripravljeni verjeti, imajo tudi izjemno dobro izdelan sistem kako se koga okrog prnese. Naši točno vedo, da ne bom zdržai in jim dal priboljšek, pa čeprav iz ust že napol prežvečeno. In to seveda izkoriščajo. Pri ženi nikoli ne fehtajo na tak način, ker pri nej to ne pali. pri njej se derejo. Ampak dobesedno derejo. Meni ne gre na živce, ona pa ne zdrži in jim raje kaj da, samo da je mir. Ko začnejo, reva nima miru in mora takoj poiskat hrano zanje. Mnogokrat naredi to še celo prej kot gre zjutraj na WC.

Edino ene stvari izgleda ne bodo nikoli dojeli in se bodo tega vedno bali. In to je "velik črn maček!", ki občasno ropota. Pa to še zdržijo. Ampak ko začne pa ta maček hudo pihat se pa vsi razbežijo. Kompresor za zrak je torej za mačke nekaj nepojmljivo hudobnega, ker zelo jezno piha.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. www.s5tech.net elektronika
Uporabniški avatar
VolkD
star maček
 
Prispevkov: 665
Pridružen: So Maj 17, 2008 1:01 am
Kraj: Okolica Divače


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron