Kaj je z našo muco?

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

Kaj je z našo muco?

OdgovorNapisal/-a miss.sv » Če Avg 22, 2013 1:14 am

Zdravo,

muco sem posvojila iz azila, ko ji je bilo le nekaj tednov in od takrat biva v stanovanju (dokaj velikem, z balkonom). Že od malega je bila bol "divje sorte", dosti je grizla, krampala, kar smo seveda opazili, a tega nismo jemali resno, vse mlade živali brusijo nohte in zobke.. muce so pač take in težko jih je vzgojiti, vsaj meni to ni najbolje uspelo. Živi z mano in mamo, zanjo je lepo poskrbljeno, ima igrače, vsak dan se igramo z njo, rada gleda čez balkon, skače, je brikete in seveda tudi kak pribolšek iz naših krožnikov. Stara je manj kot 2 leti. Kljub vsemu pa je mačka še vedno zelo agresivna, če se lahko tako izrazim. Tujcem se tako ali tako ne da prijeti, ko pa sedijo skače v njih, išče njihovo pozornost, zato se je kar malo bojijo. Tudi sama jo lahko pobožam le mogoče 2x in potem odteče ali pa VGRIZNE. In to me najbolj moti. Malo prej naprimer je sama prišla k meni, se mi vrtela pod nogami, zato sem jo pobožala, začela je glasno presti in me nato vgriznila. Ko sem jo okregala in se obrnila je spet prišla in spet sem jo pobožala in spet me je vgriznila. Ne zgleda bolana, saj ves čas skače, išče pozornost, je razigrana, kaj bi potem lahko bil vzrok. ?? Razumem, da se ene muce tako obnašajo,a ona je z nama že od začetka, čudno mi je da se ni bolj navadila najine družbe.

Ko sem iskala odgovor sem našla članek, da mačke zelo prevzamejo obnašanje ljudi. Zato se ne morem nehati spraševati, ali je kaj v najinem vedenju takega, da se mačka tako obnaša. Je kak način, da ugotovim, kaj je za narediti, ima kdo podobne težave? Prosim za odgovor, zelo bi mi koristil :)
miss.sv
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Če Avg 22, 2013 1:04 am

Re: Kaj je z našo muco?

OdgovorNapisal/-a gordi » Če Avg 22, 2013 1:30 pm

Mačke so zelo samosvoje živali, ki se ne podrejajo rade, zato zelo zelo dvomim, da bi kakorkoli prevzemale obnašanje ljudi. Nekako ne verjamem v to. Meni deluje bolj kot da si je mačka podredila vaju. Res je, da si mačke brusijo kremplje, ampak to še ne pomeni, da ji je dovoljeno praskati tudi lastnika ali recimo kavč. Meje morajo biti in tega početja bi jo bilo treba odvaditi že, ko je bila mala, in njeno početje preusmeriti na nekaj, kar lahko po mili volji grize in praska, kot je praskalnik ali igrača. Niso vse mačke po naravi ljubeznive in cartljive in morda tudi tvoja ne spada v to kategorijo. Mačka, ki je resnično agresivna in ima namen poškodovati, bo to tudi storila in njeno vedenje bo drugačno kot pri igri. Iz vsega napisanega se meni bolj zdi, pa tudi sama si to večkrat zapisala, da mačka išče pozornost. Nekatere imajo veliko energije in zahtevajo več pozornosti kot druge. Zato ti svetujem, če ti dopušča čas, da se čimveč ukvarjaj z njo. Izdelaj ali pa kupi si še kako novo igračo, da se mačka ne naveliča, in se aktivno igraj z njo, da se utrudi. Pri nas je zelo popularen laser in razno perje na palici ali vrvici. Tudi navadna vrvica, ki jo skrivaš pod preprogo ali v copate učinkuje. Da se ti mota okoli nog in prede, ne pomeni nujno povabila za božanje, zlasti če se mačka tudi sicer ne pusti kaj dosti božati. Moja mačka je tudi taka in njeno smukanje okoli nog je preprosti način komunikacije z mano, da bi nekaj rada. Včasih me pelje v kuhinjo, ker bi rada jedla, včasih me pelje po stopnicah, ker bi rada šla ven pri vratih, včasih se vsede poleg taboreja, ker bi rada igro, včasih pa preprosto ne moremo ugotoviti, kaj bi rada. Če jo pobožam, kar si storila tudi ti, je odziv pri moji enak. Malo bo šavsnila ali pa udarila s kremplji ali pa odšla. Zagotovo si torej ni želela božanja. Ko si želi bližine in cartanja, pride sama, sicer se ne pusti in to tudi spoštujemo. Če postane malo "agresivna", nas s tem opozori, da malo preveč silimo vanjo. Če nas "napade" iz zasede recimo na vrtu pa je to samo igra, ki je sicer malo groba, ker ne skrije krempljev, ampak je zanjo to še zmeraj igra, ki je ne smemo zamenjati z neko namerno agresivnostjo do nas. V takem primeru pač vzamemo kako igračo in preusmerimo njeno energijo v igro z nečim dovoljenim. Prepovedana je tudi igra z roko, saj jo potem dojema kot igračo in plane po njej z iztegnjenimi kremplji brez opravičila tudi ko tega ne pričakujemo. Nekatere mačke so se same nekako naučile, da lastnik ni igrača in bodo ločile roko od igrače, nekatere pa ne. Pri mački ne moreš kaj dosti storiti kot reci glasen NE ali kak sikajoč zvok (pri meni deluje glasen šššš ali ččt), ko naredijo kaj narobe, in nato preusmeriti njihovo pozornost in energijo v igro. Življenje mačke pač sestoji iz lova/igre, hrane in spanja in to so tri osnovne stvari, ki jih moramo kot lastniki zadovoljiti. Upam, da ti bo kaj od tega v pomoč. :)
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: Kaj je z našo muco?

OdgovorNapisal/-a rava » Če Avg 22, 2013 5:53 pm

hehe, če bi bili najini mački po človeški "mami" in "atu", bi bila tadva zelo razcepljeni osebnosti.
vsak od najinih 5 mačkov je čisto svoj svet.
imajo podobno kompleksne osebnosti kot ljudje in tudi dva nista glih.

imho ima tvoja mačka krepke presežke energije, ki jih človeška kompanija težko zadovolji.

z mojim Gusarjem je bilo za znoret od začetka.
zahteval je pozornost 24/7 in nikakor ga nismo mogli dovolj zaposliti.
šele zdaj, ko je druščina dovolj velika in se mačji razbojniki igrajo drug z drugim, je nehal stalno težiti.

razmislite o še enem mačjem članu - obvezno tolk živahnem in igrivem, kot je vaša zverinica.

kar pa se prask tiče ... hm ... jaz nisem ravno prava referenca, ker sem stalno vsa popraskana :D .
so zveri in kot pravi Gordi, je njihova igra dokaj groba.
moj Francl - ki je sicer ultimativen crkljivec - me v igrivem modusu tako na polno užge s kremplji, da se z njim igram samo z remote igračami (peresi na palici ipd.), pa še sem popraskana.
"ne" bolj slabo zaleže :wink:.

sicer pa se z leti umirijo.
Uporabniški avatar
rava
 
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Okt 06, 2010 6:57 pm

Re: Kaj je z našo muco?

OdgovorNapisal/-a miss.sv » Pe Avg 23, 2013 12:26 pm

Hvala za odgovore ! :))
miss.sv
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Če Avg 22, 2013 1:04 am


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron