Zunanji muc postane notranji?

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

Zunanji muc postane notranji?

OdgovorNapisal/-a Sivi_muc » Sr Avg 08, 2012 1:39 pm

Zdravo! To temo sem se odločil odpreti, ker me zanima in bi mi prišlo prav vsako mnenje oz. odgovor. Velikokrat smo imeli muce, vendar se je za dve končalo tragično, saj ju je zbil avto, zato sem se odločil, da bi posvojil nepasemskega mucka, ki bi bil ves čas v naši veliki hiši!

Glede tega so pozitivne in negativne posledice: :P
- poz. ( muca izogneš nesrečam, kot so avto, kadar se gonijo ga obvaruješ velikih ran, ter raznih nevšečnosti, kot so bolhe ali katere koli bolezni )
-negativne pa so( da mu odvzameš prosto premikanje po zunanjem svetu)

Menim, da je več pozitivnih stvari oz. kako za koga, zato me zanima, ali je 4 mesece star muc, ki je bil od začetka navajen živeti zunaj primeren ali je prestar, da bi ga do konca imel v hiši?

Zanima me še ali so pasemske muce čisto zadovoljne z notranjim bivanje, ter ali to velja za nepasemske? oz. ali so nepasemske sploh primerne za bivanje v hiši brez izhoda ven!

Hvala za Pomoč in Lep Pozdrav!
:wink:
Sivi_muc
 

OdgovorNapisal/-a Babyjazz » Če Avg 09, 2012 12:12 am

Muc se bo imel čisto dobro v veliki hiši, če se boste ukvarjali z njim, to pomeni da se boste vsak dan igrali z njim... sicer pa ni prestar, moj je bil star 4 leta, ko se je preselil not iz zunanjega sveta. :wink: Sicer pa to, ali se bo navadil ali ne, ni toliko odvisno od starosti in pasme kot od karakterja mačka. Torej ti noben ne bi mogel točno napovedati ali se bo navadil. Bi bilo pa res super, če imaš finance in prostor imeti dva muca skupaj, da si krajšata čas, ko vas ni doma.
Slika
Uporabniški avatar
Babyjazz
 
Prispevkov: 2536
Pridružen: Sr Apr 12, 2006 10:28 pm

Re: Zunanji muc postane notranji?

OdgovorNapisal/-a bridge » Sr Jan 23, 2013 9:42 am

To je le moja izkušnja...

Naša gospodična je bila prava zunanja posebnost, med sosedi in v okolici. Dokler ni bila zastrupljena. Takrat je borba za njeno življenje izučila tako njo kot nas.
Postala je notranja kraljična. In sicer s karnekaj problemi - zunanji svet je mamljiv, mar ne?
Zaradi bojazni, norij in poskusov, da bi ušla ven, nismo upoštevali. Nekaj časa je minilo, ko je šla spet za kratek čas ven... Tako je bila poleti zunaj z nami, v okolici hiše in na dvorišču. Nenavadno, ampak... s staro mamo se je navadila hodit na sprehode na bližnje travnike, brez povodca.

Poleti smo imeli kar nekaj problemov zvečer, ko ni hotla notr (razumljivo), ampak za mačka naredi človek vse, tako da smo ji ponoči balkonska vrata pustili priprta, noter je prihajala tudi ob treh zjutraj.
Je pa vedno sedela na balkonu in opazovala okolico.

Sem mnenja, tako kot Babyjazz, da se ima muc popolnoma fino v hiši, le pozornost mu daš. Kar pa niti ni tako težko, ane? 8)
Za to, da se ima mačka lepo, pa preprosto poskrbiš s plezalnimi površinami, prostimi in prehodnimi policami, ki so med seboj povezane in vsakodnevnimi aktivnostmi (igrače, škatle, papirnate vrečke), s katerimi se zaposli...
Mačjo dlako na obleki nosim kot dodatek...
Uporabniški avatar
bridge
 
Prispevkov: 4
Pridružen: To Jan 22, 2013 10:07 pm
Kraj: Okl.Ljubljane

Re: Zunanji muc postane notranji?

OdgovorNapisal/-a VolkD » Sr Jan 23, 2013 12:59 pm

Imam tri mačje prijatelje. Po karakterju so strašno različni, eden se podredi vsemu, po moje bi ga lahko za rep dvignil, pa me nebi opraskal. Drugi je dobesedno igrača, ne moreš najti trenutka, ko se nebi igral. Tudi ko spi je dovolj, da greš mimo in se mu noge zde zanimive, pa vsaj tačkno stegne, če več ne. Tretja je 11 let stara dama. In kot 11 letni dami pristoji, je resna in ima svojo karmo. Je izjemno dominantna mačka.

Za vse tri pa je skupno to, da imajo prost izhod kadarkoli želijo. Imam to srečo, da je naše dvorišče dovolj odmaknjeno od kakršne koli ceste. To isto dvorišče postane poleti celo naš bivalni prostor. Tudi kuhamo zunaj.

Tako opisal sem okolje, zdaj pa še dogajanje: Naše muce ne gredo z dvorišča. Mogoče izjemoma na vrt po kako travo. Pa jim ne branimo. Pozimi pa sploh ne gredo ven, mogoče 1x na teden. Ja sneg so še pogledat, pa nobena ni bila ravno navdušena. Z leti sva z ženo pogruntala, da so muce tam kjer sva pretežno midva. Če še malo popravim definicijo hiše - to je bivalni prostor, potem pridem do zaključka, da so naše muce notranje, kljub temu, da imajo prost izhod.

Mačka torej bolj kot "svobodo", ki to v resnici ni, potrebuje pozornost ljudi. Obožuje crtljanje, božanje in igranje, ogovarjanje že pogled jo naredi srečno. Vse to pa dobi v hiši, če se lastniki do nje obnašajo ljubeče.

Naslednja miselna izpeljava, ki jo bom naredil je tale: Ali ljudje mogoče spustijo mačko ven zato, da se jo za kako uro rešijo? Ko jo povozi avto so se je rešili pa za vedno! Razmislek prosim.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. www.s5tech.net elektronika
Uporabniški avatar
VolkD
star maček
 
Prispevkov: 665
Pridružen: So Maj 17, 2008 1:01 am
Kraj: Okolica Divače

Re: Zunanji muc postane notranji?

OdgovorNapisal/-a gordi » Sr Jan 23, 2013 7:53 pm

Da se še jaz pridružim tej zanimivi debati, ki se je odprla. Se mi zdi, da ima vsak drugačne izkušnje, ki se razlikujejo med seboj enako kot mačke. :) Jaz se ne nagibam pretirano ne v eno ne v drugo skrajnost, menim pa da se prav vseh muc, ki so bile navajene zunanjega bivanja, ne da navaditi na zgolj notranje bivanje. Nimam nič proti samo notranjemu bivanju, proti zunanjemu oz. notranje-zunanjemu pa prav tako, če je temu primerno okolje in se za muco primerno skrbi. Če bi mi kako muco povozilo, bi sama pošteno razmislila, če bi vzela novo muco oz. bi jo imela samo notri. Na srečo se to v vseh 12 letih, odkar so pri hiši muce, še ni zgodilo.

Živim v strnjenem naselju z večjimi parcelami na koncu slepe ulice, imajo pa naše muce ogromno prostora preden pridejo do, sicer manj prometne pa vendar, ceste. Starejša muca (ok. 10 let) ogromno časa prespi. Ob toplih dnevih je tudi rada zunaj, ampak ne gre kaj dlje kot do prvih, morda drugih, sosedov. Ni največja ljubiteljica ljudi, se pa drži zmeraj kje blizu. Če smo tudi mi zunaj, kar je v toplih dnevih pogosto, nas pride vsake toliko pogledat. Drugi muc je star šele nekaj let, zelo igriv, cartljiv in zaupljiv. Ker je prišel od sosede le lučaj stran, vem da se potika pri vseh sosedih, čeprav ima doma vse, kar si zaželi, ker sem jaz skozi doma. Ta gre tudi ven na potrebo v vsakem vremenu pa če dežuje, sneži ali je -10 stopinj. Ni mu treba, a zgleda da je navada železna srajca. Niti ta sneg mu ni preprečil kratkega obhoda, kljub temu da je maček kastriran. Ko je slabo vreme, sta običajno oba tečna in hodita kar naprej gledat ven, če se je že kaj spremenilo. :)

Je pa bilo nekaj zelo zanimivo, ko sem imela v skrbništvu dve mladi muci, ki sta se potikali okoli naše hiše, ko ju je sosed vrgel ven. Eden je bil prava igrača, cartanje ga ni zanimalo, potencialne nevarnosti tudi ne. Ta druga pa je bila zelo odzivna na človeka, ko ti je enkrat zaupala, si bil njen in se ni kar tako ločila od tebe. Oba sta dobro poznala okoliš. Je pa bilo tako, da se je prvi zunaj igral kot nor in s čimerkoli, notri pa ga nikakor nisi mogel animirati za dlje kot 10 minut. Je kar naprej silil ven in bil notri skoraj malo depresiven. Ta mala pa obratno. Zunaj je bila zelo previdna, se ni tako igrala, notri pa je dirkala naokoli in se igrala kot nora. Tudi ko sem jih peljala na dvorišče, se je mala vedno držala nekje blizu. Če je hodila okoli, je poskrbela, da te je prišla vsake toliko pogledat, če si še tam. Če te ni bilo, je hitro prišla za tabo. Njo bi se brez večjega problema dalo zadržati noter, čeprav je bil neprecenljiv pogled na njeno veselje, ko sem jo po enem tednu okrevanja doma, peljala ven in je navihano dvignila rep ter se pognala na prvo drevo in dol, pa tekla naprej na drugo drevo in spet dol pa spet na tretje. Izjemno rada je plezala. Z enakim veseljem je tudi pogledati moja dva, kako zalezujeta ptiče in s kako strastjo lovita miši.

Tako da če je okolje primerno, sem jaz za to, da se mucu omogoči oboje od obeh svetov, notranjega in zunanjega. Je pa seveda veliko odvisno od mačke, od njega karakterja, potreb in želja. :) Notranjim mucam sicer nič ne manjka, če se z njimi ukvarjaš, vem pa, da jim takega veselja kot ga imajo zunaj, doma ne morem pričarati.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron