Nabava mucka :)

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

Nabava mucka :)

OdgovorNapisal/-a daver » So Nov 17, 2012 9:57 pm

Pozdravljeni!
Moram povedati, da sem dokaj nov v mačjem svetu, vsaj kar se tiče mačk v hiši...
Zato me zanima sledeče...

Imava 1 leto staro punčko... Je kakšen problem, če bi nabavili mucko?

Če bo muc v hiši... Naj ga spustimo kdaj ven na vrt, ali naj bo v hiši?

Kaj je boljše, samček ali samička?

Imajo mačke karakterje kot psi ( torej po pasmah ) - Kaj priporočate?

Naj vzamemo enga mladička iz kmetije, ali naj iščemo pasemskega?

Toliko zaenkrat. Upam, da vas ne obremenjujem preveč :)

Hvala Vsem in lepo bodite,

David
daver
 
Prispevkov: 2
Pridružen: So Nov 17, 2012 9:51 pm

OdgovorNapisal/-a gordi » Ne Nov 18, 2012 9:19 pm

Svetovala vam bom vse, kar bi si jaz želela, da bi storila, preden sem dobila prvega muca, a sem bila nevedna in storila veliko napak. Če še nikoli niste imeli muce, je pred nabavo živali zmeraj treba opraviti "domačo nalogo". Najprej svetujem obisk knjižnice, kjer se najde veliko knjig o vzgoji, negi, pasmah in karakterju muc. Muce so manj zahtevne kot psi, ampak če jih imate samo notri, potrebujejo ravno tako veliko pozornosti in predvsem igre, zlasti ko so mlade. Prebrskajte še malo po forumih, da boste imeli občutek, s kakšnimi težavmi se srečujejo lastniki muc, kako jih rešujejo in kakšni so nasveti. Na forumu je veliko napisanega tudi o (pre)hrani, kar je zelo pomembno, da bo v prihodnosti čim manj obiskov pri veterinarju. Več veste, bolje je, da ne boste potem (neprijetno) presenečeni in bi mala muca ob malem otroku postala preveč naporna.

Prvo in najpomembnejše: za muco se morajo strinjati vsi v družini, sicer vam lahko iz prve roke povem, da se boste neprestano kregali, ko bo šlo kaj narobe; uničene zavese, razbita vaza, nočno mijavkanje, nestrinjanje o vzgoji. Najprej se znebite vseh "ljudskih" mitov o mačkah: da mačke večino dneva prespijo, da lahko pijejo kravje mleko, da so zamerljive in zahrbtne, da lahko same preživijo zunaj v naravi ipd. Nekateri si nabavijo muco, ker menijo, da zanjo ni treba veliko skrbeti, saj itak kar naprej spijo. Taki se potem čudijo, ko pridejo iz službe in najdejo doma razdejanje. Kravje mleko večini muc povzroča drisko, ker ga ne prebavljajo. Pijejo lahko posebno mleko za muce z manj laktoze. Tudi zamerljive in zahrbtne niso, si pa zapomnijo slabe izkušnje in se jim v prihodnje skušajo izogniti. Jaz temu pravim del njihovega preživetvenega nagona. Muce zunaj ne morejo preživeti same. Treba jih je redno hraniti s kvalitetno hrano za zunanje muce, da so kos večji izpostavljenosti boleznim in hladnim temperaturam, ter jim redno odpravljati zunanje in notranje zajedalce. Zavedati se je treba, da bo skoraj zagotovo nekaj škode na zavesah, rožah, preprogi ali kavču, ker nad muco ne morete imeti stalnega nadzora in, zlasti mlade muce, imajo včasih več energije kot lastnik, ki jo trošijo tako, da počnejo vragolije. Pri nas doma smo zato hočeš nočeš ukinili vaze z rožami, nova preproga je romala na podstrešje, ker so jo muci cufali, zavese pa so vse malo načete. Edino kavč ne nosi nobenih posledic. :) Vstajanje je zgodnejše z muco pri hiši, v vaši postelji bo večja gneča, po hiši dlaka in ne se jezit, ko muca bruha, ker mora izbljuvati dlake ali pa se je preveč in prehitro najedla. Tako kot za vsako žival, je treba stanovanje in sebe do neke mere prilagoditi muci, da bomo tako mi kot ona zadovoljni.

Za malega otroka muca ni najbolj primerna, ker otroci še nimajo občutka, kako ravnati z njo. Običajno z njo ravnajo pregrobo, jo vlečejo za rep ipd. Problem je, ker se muca brani s kremplji, kar je lahko za tako malega otroka nevarno. Pri igri in interakciji otroka z muco morate biti ves čas prisotni in otroka potrpežljivo učiti, kako ravnati z muco. Poznam sicer primere odraslih muc, ki so otroka "posvojile"; bile so več čas prisotne ob otroku, ga čuvale in mu pustile, da z njimi počne, kar se mu zahoče. Še prej pa preverite, da niste vi ali otrok alergični na mačjo dlako. Sem že videla primere, ko so zaradi tega mačke preprosto zavrgli.

Veliko je zagovornikov, da je najbolje za muco, če je samo notri, saj je zunaj zanjo preveč nevarnosti; avtomobili, psi, sosedje, ki mačkam nastavljajo strupe ipd. Drugi bodo zagovarjali, da morajo muce biti tudi zunaj, saj se tam najbolje počutijo. Mnenja so še danes precej deljena. Nekatera društva in zavetišča zahtevajo, da bo muca samo notranja. Muco se zelo težko zadrži samo na vrtu, ko jo enkrat spustite ven. Tudi ograja ni dovolj, ker jo običajno zlahka prepležejo. Nekateri muce peljejo ven samo na povodcu. Jaz imam muce, ki imajo prosti izhod/vhod. Prvič zato, ker živimo v hiši, kjer ne moremo poleti imeti oken in vrat ves čas zaprtih, da mačka ne bi ušla ven. Drugič zato, ker sem posvojila muce, ki so bile vajene zunanjega sveta. In tretjič zato, ker živim v mucam prijazni soseski in dokaj daleč od ceste. Problem pa je, da malega muca ne moremo podučiti o zunanjih nevarnostih, preden se odpravi na prvi potep. Mali muc ne ve, da pes predstavlja nevarnost, da se na cesto ne sme itd. Ponavadi se taki muci nevarnosti naučijo zgrda, včasih je srečanje z njo tudi usodno. Če preživijo, si izkušnjo zapomnijo za vse življenje. Tako je moj pol leta stari muc, ko smo bili vsi zunaj, brez našega vedenja zašel k sosedom, ki so imeli psa. Pes ga je dobil v kot, a ga na srečo ni mogel zgrabiti zaradi široke žive meje. Ko je soseda slišala neprestan lajež, je za sekundo psu odvrnila pozornost, da je maček zbežal. Vsega polulanega in pokakanega od strahu ter v šoku, smo ga morali vzeti z brajd, kamor se je zatekel. Od takrat dalje je napadel vsakega psa, ki mu je prišel na pot. Če imate muco notri, bo manj verjetnosti za poškodbe, bolhe in druge nevšečnosti. Po drugi strani pa se lahko muc v stanovanju dolgočasi in je bolj občutljiv na spremembe, kar lahko vodi do raznih psihičnih težav.

Kar se tiče spola, imam jaz boljše izkušnje z mački kot mačkami. Zdi se mi, da so mački bolj ležerni in cartljivi, medtem ko so mačke bolj individualne in bolj iznajdljive, da ne rečem inteligentne (morda morajo biti, ker morajo skrbeti za zarod). V vsakem primeru pa je treba muco pravočasno sterilizirati/kastrirati, da se izognete težavam ob gonjenju, nezaželenim mladičem in zlasti markiranju teritorija, kar neznosno smrdi, če se to zgodi v hiši. Mit, da mački s tem spremenite karakter, je napačna. Samo spolni nagon ji ubijete. Mačka bo še vedno imela enako željo po lovu in igri.

Za pasemske muce mislim, da veljajo neke splošne značilnosti, npr. ene so bolj mirne, druge bolj energične ipd. Sicer pa so si lahko po karakterju kljub temu različne. Pri izbiri pasme in tudi sicer se je treba zavedati, kakšno nego potrebuje taka muca. Dolgodlake muce zahtevajo več dela kot kratkodlake, ki so se sposobne umivati same. Če je to vaša prva muca, bi jaz predlagala kratkodlako. Če bo muca tudi zunanja, potem pa sploh ne razmišljati o dolgodlaki. Eden od mojih je dolgodlak in je vedno kje malo postrižen, ker prinese enkrat polža na sebi domov, drugič semena trave, ki mu zavozlajo dlako, če jih ne spravim dovolj hitro ven, pred kratkim mu je uspelo spravit neko mazivno olje za stroje na rep.

Naj na koncu še omenim, da muc tudi nekaj stane. Če muco dobite preko oglasa ali od prijateljev, jo je treba takoj nest cepit, na začetku dvakrat, nato pa vsako leto enkrat (notranje muce vsaki dve leti). Eno cepljenje stane okoli 30 ali 35 €. Pred cepljenjem se muco testira na mačjo levkozo in aids. Sterilizacija muce stane od 60 € navzgor, kastracija muca pa od 40 € navzgor. Če jo dobite iz zavetišča ali vzreditelja, je za to običajno že poskrbljeno. Ne jemati muce, ki je mlajša od 3 mesecev (tako dolgo mora biti pri mami muci). Kvalitetnejša hrana za muce, ki se ne kupi v običajnem supermarketu, ampak v trgovinah za živali ali preko interneta, tudi ni najbolj poceni. Ampula proti bolham in klopom stane ok. 7 €, ampula proti notranjim zajedalcem tudi nekaj podobnega (tablete so cenejše). Cene veterinarja se lahko razlikujejo glede na to, od kod ste. Ljubljana in Maribor imata običajno višje cene za veterinarske storitve. Svetujem vam, da najdete kakega dobrega veterinarja samo za male živali. Jaz sem namreč prevečkrat naletela na kakega, ki ni imel veliko izkušenj z mačkami, zato sem bila zelo nezadovoljna, da ne omenjam denarja, ki sem ga zapravila za pomanjkljive nasvete. Naučila sem se, da ne smem vsega pričakovati od veterinarja, ampak se moram sama pozanimati o stvareh. Mnoge igrače lahko izdelate sami, mačje postelje se ne splača kupovati, ker si bo muca na koncu kraj za spanje izbrala sama in po možnosti vsakič spala drugje, razna mačja drevesa in drugo mačje "pohištvo" pa dobite ceneje tudi preko oglasov na 'bolhi'.

Tako, upam, da vam bo tole v pomoč pri odločitvi. Kljub temu da opozarjam na težave, je življenje z muco zabavnejše in zanimivejše kot brez nje. Ko te navihano pogledajo, preden kakšno ušpičijo, in ko se zvečer v postelji stisnejo k tebi ter glasno predejo, to odtehta vse ostale skrbi. :)
Zadnjič spremenil gordi, dne Po Nov 19, 2012 12:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

OdgovorNapisal/-a VolkD » Ne Nov 18, 2012 11:40 pm

gordi, odlično napisano. Temi bom dal kar sticky, da bo ostalo vedno na vrhu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. www.s5tech.net elektronika
Uporabniški avatar
VolkD
star maček
 
Prispevkov: 665
Pridružen: So Maj 17, 2008 1:01 am
Kraj: Okolica Divače

OdgovorNapisal/-a daver » Po Nov 19, 2012 9:42 pm

gordi,

Najlepša hvala za obširen odgovor.
Lahko rečem samo ja, smo pripravljeni :)

Načeloma, ko se odločimo za žival, mi verjemi, da pretiravamo s tem, da jim ugodimo in da jim nudimo najboljše...

Glede cepljenja, ampul in teh zadev nam ni problem.
Kar se pa tiče "uničevanja" kakšnih stvari ( zaves nimamo )... Kaj naj rečem... Jeb. ga ;) Tudi hči marsikar uniči, ampak to je del odraščanja, učenja, itd... Nihče to ne dela nalašč.

Sem ravno danes vprašal mojo drago, če se zaveda vseh možnih posledic... Kakšna lužica na beli preprogi, kakšna orhideja na tleh, itd...
Zelo vesel sem bil odgovora, ki mi ga je podala...
"Ne, se ne zavedam... Ampak se bo zanimivo sproti učiti tako dobre, kot slabe stvari..."

Glede hčerke, pa itak ni nikoli sama, tako da bova pač toliko bolj pozorna in ji na nežen način predstavila novega ljubljenčka :) Je nežen otrok, tako da mislim, da ne bo problemov :)

Me pa zanima še nekaj...
Kakšno hrano priporočate? Za mladička ( cca. 3 mesece ) in potem za odraslo muco?
So samo briketi dovolj? Ali rabi tudi konzerve, kakšnega piščanca od kosila, itd?
Naj ima brikete vedno na voljo?
Kar se vode tiče je itak samoumevno, da ji daš 1x na teden za piti.
Hecam se. Svežo vodo bo imela vedno na voljo :D

Lepo se mi imejte in prijeten večer.

David :)
daver
 
Prispevkov: 2
Pridružen: So Nov 17, 2012 9:51 pm

OdgovorNapisal/-a gordi » To Nov 20, 2012 10:53 am

No, me veseli, da boste pripravljeni. Imam v navadi, da že preventivno opozarjam na težave, ker najbrž nisem edina na tem forumu, ki je že reševala kako muco, ki so jo zavrgli. Na žalost za to skoraj ne rabim iz hiše, ker se nesrečneži, lačni in zanemarjeni, pojavijo kar na mojem pragu. Videla sem že preveč primerov, ko so ljudje prepozno spoznali, da so alergični na mačjo dlako, da je muco vsako leto treba peljati na cepljenje in da to stane, da muce niso zmožne preživeti same ipd. Po pogovorih z ljudmi, sem dobila občutek, da so ljudje v splošnem še zelo nevedni o pravilni skrbi za muco. Za psa še nekako vedo, o mačkah pa veljajo ti stari kmečki miti oz. stereotipi, o katerih sem prej pisala.

Načeloma so muce zelo čiste živali, tako da kakih lužic na preprogi ne bi smelo biti. Jaz sem mojemu malemu mucu samo pokazala wc s peskom in to je bilo dovolj, da je šel zmeraj tja na potrebo. Mačka namreč želi svoj vonj zakopati in zmeraj išče nekaj temu primernega. Pri 3 mesecih bi muca morala to znati že sama ali pa se jo hitro nauči. Moj, ko je bil še mali, si je edino včasih iz dolgčasa izbral kak kup vrečk ali umazanega perila za lulat ali pa rože v loncu. Tako smo se hitro naučili pospravljati take stvari, rože pa se ali posuje s kakšnimi kamni ali prekrije zemljo s časopisom.

Če imate malega otroka, potem veste, da bo tudi pri vzgoji mlade muce potrebno potrpljenje, vztrajnost in doslednost. Da se tudi muci postaviti določene meje, npr. da se na mizo ali kuhinjski pult ne sme. To pa sicer še ne pomeni, da ne bo venomer poskušala. Otroku pa je pač potrebno razložiti, da muca ni plišasta igrača. Lahko se tudi zgodi, da se muca ne bo rada božala, kar je za otroka pogosto frustrirajoče.

Glede hrane pa res svetujem, da si preberete številne teme, odprte pod nego na tem forumu. Tam je napisano praktično vse. Videli boste, da znajo biti muce zelo izbirčne in imajo različne prehranjevalne navade. Nekatere bi pojedle vse, drugim je težko najti nekaj, kar bi sploh hotele jesti. Zelo pomembno je, da mlado muco navadite na brikete, sicer bo že v nekaj letih imela probleme z zobmi in dlesnimi. Treba je najti take, ki jih bo z veseljem jedla in da niso premajhni, saj jih sicer golta namesto zgrize. V trgovinah za živali se dobijo zastonj tester vrečke. Naj se vam ne smili preveč, da bi ji potem prepogosto dajali priboljške, ker znajo te naše muce zelo milo in zelo vztrajno prositi. Ne smemo prehitro popustiti. Notranje muce morajo bolj paziti na težo, saj niso tako aktivne in jo lažje pridobivajo. Take muce običajno nimajo briketov ves čas na voljo, ampak jih dobivajo v odmerjeni količini. Odrasle muce 2x dnevno, mlade malo večkrat. Tako kot vsaka žival imajo tudi muce rade nek stalni ritem, torej jim je najbolje dajati hrano zmeraj ob približno istih urah. Muce, ki so veliko časa tudi zunaj tako kot npr. moje, lahko imajo brikete na voljo ves čas in se ne bodo prekomerno zredile. Če se daje hrano po obrokih, je treba paziti, da je ni preveč in da je ne poje prehitro, saj bo sicer bruhala. Zaradi zobovja naj bodo osnovna in prevladujoča hrana briketi. Ker je to suha hrana, mora muca piti dovolj vode. Vodo menjate vsak dan, sicer pa ni taki problem tudi, če je malo postana. Moje mačke včasih pijejo raje postano vodo kot svežo, da omenjam kaj in kje vse pijejo, ko so zunaj. Večina poleg briketov uporablja še konzerve, vrečke in/ali sveže ali kuhano meso. Mokra hrana je bolj kot dodatek, nekateri jo v zmerni količini dajejo vsak dan, drugi enkrat na teden itd. Mnenja in prakse glede tega so zelo različni. Dobro pa je, da začnete mlado muco navajati na raznoliko hrano. Jaz imam eno muco, ki je zelo izbirčna, rada je brikete in surovo meso, medtem ko od vrečke poliže samo omako, konzerve komaj povoha, priboljškov pa sploh ne mara. Drugi muc pa zelo rad je in je navdušen nad vso mokro hrano in priboljški. Ker ima probleme z zobnim kamnom in vnetimi dlesnimi, mu jo moram omejevati. Našla sem brikete, ki jih oba zelo rada jesta, in sicer royal canin, ki je nekega srednje dragega cenovnega razreda. Če kupite vrečo z 1,5 kg briketov, stanejo ok. 10 €/kg (za predstavo, moja dva skupaj pojesta ok. 3 kg na mesec). Zato boste lahko prebrali, da jih ljudje v večjih količinah, ki so cenejše, raje naročajo preko interneta. Navadne brikete za sterilizirane muce jima mešam s tistimi za zobe, ki so večji in jih zagotovo zgrizeta (naj bi tudi preprečevali nastajanje zobnega kamna). Kvalitetna hrana je pomembna tudi zaradi pravilnega delovanja organov, zlasti ledvic, ki znajo biti najbolj problematične. Pri nas je na jedilniku skoraj vsak dan tudi surovo meso (bolje je kuhano, če ga jedo) in le kdaj pa kdaj kaka konzervica. Kot priboljšek pa včasih dam kako mesno palčko ali malo mleka za muce. Iz našega krožnika jim ne dajem ničesar, ker je vsa hrana začinjena. Tako nas tudi ne nadlegujejo ob jedi. Le ob piknikih dobijo malo neslanih in nezačinjenih delov pečene ribe ali piščanca. O nekaj mesecev starih mucah pa ne vem veliko, ker je že zelo zelo dolgo tega, kar sem imela tako malo muco. Prve dva ali tri mesece boste najbrž uporabljali brikete in konzerve za mladiče (kitten), nato pa preidete na hrano za odrasle muce. Če vidite, da brikete goltajo že prej, pomeni, da so premajhni in bo treba nabaviti večje oz. tiste za odrasle. Zmeraj bodite pozorni na sestavo hrane, torej berite deklaracije.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica

Re: Nabava mucka :)

OdgovorNapisal/-a petrarudolf » To Dec 11, 2012 2:28 pm

ojla..
lej jst mam tud 20 mesecev starega sina, in sem pred 1 mesecem posvojila 3 mačkone stare 4 mesece... muci so še mladi zato se s sinom igrajo, je pa res da moram bolj paziti mačke kot njega, saj so muci tako nežni da ga ne opraskajo nikoli tudi ko jih dviguje in prenaša po hiši..on pa žal še ne ve da se na mačko ne moreš uležti kot na psa, je pa seveda vse tudi odvisno od tvoje male ali ima že izkušnje z živalmi ali ne, in kako ravna z njimi... drugače pa definitivno priporočam da če boš imel mačko samo v stanovanju da vzameš dve. In sicer zato, ker se skupaj igrajo (tako da tvoja hči ne bo predmet skakanja iz zasede), ker bo definitivno manj razdejanja po hiši (jaz nimam niti ene prevrnjene rože, opraskanga kavča itd.), ker jim ne bo dolgčas ko boste vi v službi, pa tudi stroški niso bistveno večji pri eni ali dveh mačkah (v mojem primeru 3 npr. pojejo cca. 4kg briketov na mesec, če kupuješ prek zoohit-a na internetu 10kg hrane te pride to cca. 45 €, in to je za cca. 23€ hrane na mesec, konzerve pa jim dajaj enkrat na 3-4 dni lih tok da se malo posladkajo)..pesek je pa najbolši v hoferju in stane 2,5€ maš ga pa za 2 tedna 1 paket).

kar se tiče pa karakterja...predlagam ti da greš mačko prej pogledat in videš ali se z njo ujameš, glede na to kaj iščeš. Moji so npr. čist scrkljani skos bi se cartal, to ne pomeni da ne skačejo po omarah in se podijo po štengah, ampak da so nežne...maš pa tud take ki raje pokažejo da so one glavne in če ji kaj ni všeč te opraskajo in ugriznejo (imela sem tudi tako)... tako da pasma ali ne mačka ima svoj karakter vsaka zase, tako kot psi.

glede vzgoje, ko in če se odločiš za muco je pa najbolj bistveno da si kupiš uno šprico za škropit liste od rož in vsakič ko skočijo na pult ali naredeijo nekaj kar ne smejo jih pošpricaš v obraz (je treba ponoviti 10000x ampak sčasoma dojamejo :) )

tako da želim ti veliko sreče pri iskanju novega člana in obilo sreče tebi iin tvoji družini


LP, petra
petrarudolf
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Sr Okt 24, 2012 10:34 am


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron