hišne mačke-obvezna kastracija/sterilizacija?

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

hišne mačke-obvezna kastracija/sterilizacija?

OdgovorNapisal/-a Nejka2 » Sr Okt 30, 2013 4:30 pm

Čez nekaj mesecev bom dobila mačka oz. mačko. V otroštvu sem jo že imel, tako, da mi bivanje z njo ni tuje. Vseeno se je od takrat veliko spremenilo in sedaj veliko spremljam in berem vse v zvezi z mucki. Večkrat sem že prebrala, da imajo kastrirani mački in sterilizirane muce težave s sečili. Glede na to, da bi jaz imela izključno notranjo mačko, me zanima, ali je ta poseg sploh nujen. Vem, da v času paritvenega obdobja znajo biti mački in mačke naporne, ampak jaz živim v drugem nadstropju bloka - drugih mačk sploh ne bo slišal(a)...Ima kdo od vas sploh hišno mačko, ki ni sterilizirana?
Nejka2
 
Prispevkov: 15
Pridružen: Sr Okt 30, 2013 4:14 pm

Re: hišne mačke-obvezna kastracija/sterilizacija?

OdgovorNapisal/-a rava » Sr Okt 30, 2013 7:37 pm

punce se gonijo ne glede na to ali slišijo druge mačke ali ne. to je matr za mačko in lastnika.

fantje pa znajo biti v tistem obdobju precej agresivni.
v časih, ko s/k še ni bila običajna, nam je maček ob prvi gonitvi s kuhinjskih omarc pikiral direktno v faco in oči. tudi če ni agresiven, moraš pa premisliti kakšno toleranco boš imela do markiranja.

nekje na sosednjem forumu je gospa, ki ima notranjega steriliziranega mačka (ne kastriranega, pač pa je bila opravljena vazektomija) in par nesteriliziranih muc. normalno se ženijo, vendar brez bejbi posledic.

v drugo nadstropje se dobro sliši mačji žur z dvorišča.

jaz imam 1 sterilizirano muco in 4 kastrirane dedce. od dedcev ima en težave s sečili, ni pa nujno, da je to zaradi kastracije - bil je povožen, sesut, težave z infekcijami, črevesjem, dihali itd.

priporočljiva je kastracija/sterilizacija pred prvo gonitvijo, če hočeš minimizirat tveganje markiranja.

tole je zelo relevanten vir, mnenje Vanje Knez ima težo.
http://www.ambulanta-knez.si/strokovni- ... racija-mak
Uporabniški avatar
rava
 
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Okt 06, 2010 6:57 pm

Re: hišne mačke-obvezna kastracija/sterilizacija?

OdgovorNapisal/-a gordi » Če Okt 31, 2013 12:27 pm

Da ne bo težav s sečili, je treba paziti predvsem na prehrano. Večje težave s sečili imajo samci, saj imajo ožje sečevode od samic. Obstajajo tipi hrane namenjeni tem težavam. Jaz jih mojemu kastrirancu dajem preventivno od časa do časa. Vedeti moraš, da se mačke gonijo nekajkrat na leto in da v tistem obdobju spremenijo svoje vedenje. Če mačka ne želiš kastrirati, se moraš pripraviti na (dnevni) neznosni smrad markiranja, ki ga je zelo težko odstraniti, saj se urin dobesedno zažre v stene, les in tkanine. Vedeti moraš tudi, da če se mačka goni in tega ciklusa ne izvede do konca, je tveganje za razna obolenja reproduktivnih organov veliko večje.
Uporabniški avatar
gordi
 
Prispevkov: 188
Pridružen: Pe Sep 28, 2012 1:16 pm
Kraj: Slov. Bistrica


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost