nepasemska muca, izključno v stanovanju

mijav, prrrr, prrrr

Moderator: Babyjazz

nepasemska muca, izključno v stanovanju

OdgovorNapisal/-a Nejka2 » Če Dec 31, 2015 11:51 am

Opažam, da navadne, nepasemske muce precej trpijo, če živijo izključno v stanovanju. Če le imajo priložnost, rade smuknejo ven, na svobodo. Seveda so tudi izjeme. In tako izjemo iščem. V bistvu bi morala biti skotena v stanovanju, brez da bi kdajkoli izkusila zunanji svet. Se take muce sploh da dobiti?
Nejka2
 
Prispevkov: 15
Pridružen: Sr Okt 30, 2013 4:14 pm

Re: nepasemska muca, izključno v stanovanju

OdgovorNapisal/-a Babyjazz » Ne Jan 03, 2016 11:39 am

Nevem no, moj je postal izključno notranji pri 4 letih pa nič ne trpi, pa je bil prej tudi notranje zunanji. Tako da je odvisno tudi od karakterja. Sicer imaš pa razna ta društva, ki oddajajo mačke izključno samo za notri, vmes so tudi mladiči, ki jih sami gor spravjo in te ziher niso bli nikoli zunaj.
Slika
Uporabniški avatar
Babyjazz
 
Prispevkov: 2536
Pridružen: Sr Apr 12, 2006 10:28 pm

Re: nepasemska muca, izključno v stanovanju

OdgovorNapisal/-a VolkD » Po Jan 04, 2016 12:19 pm

Obstaja kar nekaj teorij na tem področju. Ena pravi, da mačka potrebuje nek določen prostor, ki si ga vzame za svojega in ga potem varuje, ter se na tem prostoru giblje. Če se področja dveh mačk pokrivajo je seveda ravs.

Zgornje po moje drži le do neke mere. Pri prostoživeči mački, ki nima gospodarja, je borba za prostor nuja, saj je velikost prostora garancija za preživetje.

V trenutku, ko je skrb za preživetje mačke prevzel nase človek in mačko udomačil, ta nuja odpade. Problem, ki ostane pa so mačje borbe, pohajačenje in velika izpostavljenost okolju. Tako avtomobilom, kot tudi zlobnežem. Pod slednje spadajo v glavnem ljudje, čeprav lahko sem uvrstimo tudi druge mačke in druge živali. Naslednja zadeva, ki je tudi skrb vzbujajoča so bolezni, ki se ob tem prenašajo. Največkrat ravno pri borbah za ozemlje.

V zgornjem tekstu sem predpostavljal, da je žival kar se rezmnoževanja tiče porihtana. Če temu ni tako je treba dodati še "fantovske" borbe za samice in na drugi strani izjemno pogoste brejosti.

Sam imam mačke. In po strogi definiciji so zunanje/notranje. Jaz sicer trdim drugače. V čem je moja definicija drugačna ?
Živim na podeželju. Dvorišče, ki ga imam je od okolja nekako naravno dobro ločeno z zidovi hiš in vrta. Seveda je mogoč izhod na prosto. V poletnem času se naše bivanje v veliki meri preseli na prosto. Tudi kuhinja. In seveda s tem tudi mačke. Zanimivo je, da še nismo uspeli videti, da bi katera zapustila dvorišče ali vrt. Pozimi pa te živali postanejo po vseh definicijah izključno notranje. Če slučajno katera zaide na dvorišče, kjer je sneg je potem iz tega kup pritoževanja in mijavkanja. Vsekakor je tudi tistim, ki teh živali nimajo povsem jasno, da se ji ne nekaj hudega zgodilo, ker je morala stopiti na mokro /mrzlo,...

Če žival torej sili "v tujino" potem pomeni, da se ji doma ne godi dobro. Pod "ne godi dobro" je lahko tudi pomanjkanje družbe.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. www.s5tech.net elektronika
Uporabniški avatar
VolkD
star maček
 
Prispevkov: 665
Pridružen: So Maj 17, 2008 1:01 am
Kraj: Okolica Divače

Re: nepasemska muca, izključno v stanovanju

OdgovorNapisal/-a rava » To Jan 05, 2016 1:44 pm

Nejka2 napisal/-a:Opažam, da navadne, nepasemske muce precej trpijo, če živijo izključno v stanovanju. Če le imajo priložnost, rade smuknejo ven, na svobodo.


Nič od tega ne drži
Imam 5 notranjih mačkov
Trije so prišli v stanovanje kot popolnoma odrasli na pol divji prostoživeči mački in tudi en od njih ne rine ven
Zaradi njih bi lahko skoz imela odprta vrata stanovanja, pa noben ne bi šel ven

Izredno malo je mačk, ki se ne morejo navadit na izključno notranje bivanje
Obstajajo, ampak so izjeme
Uporabniški avatar
rava
 
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Okt 06, 2010 6:57 pm


Vrni se na Mijav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron